Saturday, 6 December 2014

"kari kepala ikan" salmon


Bahan-bahan


2 biji bawang besar dimayang halus

2 ulas bawang putih dimayang halus

1 kepala ikan salmon – bersaiz besar (sekitar 600gm) dibelah dan dibersihkan.

2 bungkus rempah kari ikan

1 sudu besar halba campur

8-10 biji kacang bendi

2 biji tomato

1 biji cili merah – terpulang ikut kepedasan masing-masing.

1 tangkai daun kari

1 sudu kecil pes asam jawa

garam secukup rasa

sedikit air dan minyak untuk menumis


Cara Penyediaan


1.Bancuhkan serbuk kari bersama 2 cawan air dan pes asam jawa kemudian ketepikan.

2.Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halba campur sampai naik bau. Masukkan daun kari dan kacau lagi sehingga kekuningan.

3.Masukkan rempah/serbuk kari yang dibancuh tadi dan kacau rata sehingga terbit minyak.

4.Tambahkan air mengikut kadar kepekatan yang disukai dan biarkan mendidih.

5.Kemudian  masukkan kacang bendi dan tomato dan garam secukup rasa dan kemudian masukkan kepala ikan tadi.

6.Perlahankan api dan biarkan seketika sehingga naik minyak.

7.Siap dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...